Bleka tänderna hemma

Vad är en tandkrona?

Enkelt förklarat kan man säga att en tandkrona är en konstgjord överdel som används som ersättning av den naturliga tanden. Tandkronor används främst när tänder är så pass trasiga att de inte kan lagas på vanligt vis och där man behöver täcka tuggyta såväl som delar av tanden.

En tandkrona kan med fördel användas på precis alla tänder som finns i din mun och är således ett bra alternativ för de allra flesta. I många fall kan tandläkaren testa med en fasad först, men om fasaden inte är tillräckligt är en krona det bästa valet för att reparera en skadad tand. Kronorna är oftast tillverkade i porslin för att vara riktigt hållbara och se naturliga ut, samtidigt som de är formade som en hätta för att kunna fästas på den riktiga tanden.

Vad kostar en tandkrona?

Hur mycket en tandkrona i porslin kostar kan variera kraftigt mellan olika kliniker. Det vanligaste är dock att priset ligger på ca 6000 kronor, men då har vi inte räknat med den ersättning som du kan få från Försäkringskassan. Med hjälp av tandvårdsförsäkringen, eller tandvårdsstödet som det också kallas, kan du få hjälp med 50 % av alla kostnader för nödvändiga tandläkarbesök upp till 3000 kronor.