Bleka tänderna hemma

Tandfasader – vem behöver det?

Det finns flera orsaker till varför du kan vara i behov av en tandfasad. Den vanligaste orsaken till tandfasader är att man har en tand som är mycket trasig och som inte kan lagas med vanlig fyllning. Det kan t.ex. handla om att du har varit med om en olycka och slagit sönder tanden, men det kan också handla om äldre och sköra tänder som går sönder av sig själva eller att du vill förbättra tändernas utseende.

Vad är en tandfasad?

Kort och gott kan man säga att en tandfasad är en konstgjord tand som täcker hela eller delar av den riktiga tanden. En krona täcker hela tuggytan, medan en fasad oftast bara täcker utsidan av tanden. Fasaden eller kronan är vanligtvis tillverkad i porslin, men det finns också fasader som är gjorda i hållbar och fin plast. Kronor behöver oftast ett stöd med hjälp av andra material för att de ska hålla sig på plats, t.ex. stål, guld eller titan.

En tandfasad eller en tandkrona är mycket snygg och ser ut precis som dina naturliga tänder. Den fungerar som en riktigt bra ersättning och kan användas precis som vilka tänder som helst. Just fasader är vanligast vid mindre skador eller när man vill förbättra utseendet på tänder som har blivit missfärgade. Fasaden sätts då ovanpå den naturliga tanden och fungerar likt ett skal.

Både tandfasader och tandkronor är något som din tandläkare kan hjälpa dig med. Boka en tid på närmaste mottagning för att göra en undersökning och veta mer om fasader eller kronor kan passa dig!