Gå till tandläkaren

Hitta en tandläkarmottagning

Alla människor måste någon gång gå till tandläkaren. När man är under 18 år kommer man automatiskt att kallas, men därefter gäller det att själv ta ansvar för sina tänder och munhygien. Det är rekommenderat att man besöker tandläkaren minst en gång om året för att säkerställa att allt är i sin ordning och att man inte har karies eller mycket tandsten och då gäller det att hitta en bra mottagning.

Om du inte har en tandläkarmottagning idag eller om du inte är nöjd med den du har behöver du hitta en ny. I Sverige är det fritt fram att välja precis vilken mottagning som man själv vill och du behöver inte ta den som ligger i samma område eller kommun som du bor. Har du påbörjat en behandling på en specifik mottagning kan det dock vara bra att fortsätta, förutsatt att du är nöjd och känner dig väl bemött.

Hur hittar man en tandläkarmottagning?

Att hitta en tandläkarmottagning i Sverige är inte svårt och med hjälp av 1177 kan du enkelt sållas rätt. Det förutsätter dock att du vill gå till Folktandvården, som är den största vårdmottagning för tänder idag. Utöver Folktandvården kan du också välja många andra privata kliniker. Du bestämmer själv vad som passar dig bäst. Det finns fördelar och nackdelar med både privattandläkare och allmänna mottagningar. Hos en privat tandläkare är det större chans att du får en tid snabbt och som passar dig, men var noga med att kontrollera kostnaderna och om du kan använda dig av tandvårdsbidraget. Det är inte alla privata tandläkare som har samma kostnader som de allmänna.

Det snabbaste och enklaste sättet att hitta en mottagning är således att använda sig av internet. På internet kan du använda sökmotorer och söka på tandläkare i ditt område och på så sätt hitta en som passar dig bra. I många fall går det att boka in en tid direkt via hemsidan och i andra fall behöver du kontakta mottagningen via telefon eller mail.

Välj en mottagning med bra omdöme

Många känner en oro för att gå till tandläkaren och då är det extra viktigt att välja en mottagning som man verkligen känner sig trygg med. Har du tandläkarskräck kan det vara bra att välja en tandläkare som är specialiserad på detta och som har verktygen som behövs för att du ska känna dig lugn och säker. Behöver du göra ett större och komplicerat ingrepp bör du välja en mottagning med tandläkare som har utbildning och kunskap inom området.

Att välja en tandläkarmottagning med bra omdömen gör att du kommer känna dig tryggare. Omdömen från tidigare kunder ger dig en indikation på hur mottagningen fungerar och vad du kan förvänta dig när du kommer dit.