Gå till tandläkaren

Kostnader för tandläkarbesök

Att det kostar pengar att gå till tandläkaren är de allra flesta väl medvetna om, men att kostnaderna kan vara riktigt saftiga är det inte alla som känner till. Varför tandvården är så mycket dyrare i Sverige än ett vanligt läkarbesök är för många svårt att förstå, men med hjälp av tandvårdsbidrag från Försäkringskassan kan du få lägre tandutgifter.

En mycket vanlig fundering inför ett tandläkarbesök är helt enkelt hur mycket besöket kommer att kosta. Det är svårt att säga på rak arm, eftersom det beror på ett flertal olika faktorer. Valet av tandläkare kommer till exempel att ha betydelse, men också vad det är för typ av hjälp som du behöver. Att göra en sedvanlig undersökning är t.ex. billigare än om du ska rotfylla en tand och en tandutdragning är billigare än en rotfyllning. Med det sagt finns det ändå några riktlinjer som man kan använda sig av och här listar vi vad som gäller hos de flesta tandläkare.

Kostnader för tandläkarbesök för barn

I Sverige är det helt gratis för barn och unga vuxna att besöka tandläkaren. Det gäller både små barn som precis har fått sina första tänder såväl som unga vuxna upp till hela 23 års ålder. Här kan du som ung vuxen eller förälder bara kontakta mottagningen och boka in en tid som passar dig. Detta är ett mycket stort plus och något som vi i Sverige ska vara tacksamma över.

Kostnader för tandläkarbesök för vuxen

Som tidigare nämnts finns det flera faktorer som avgör hur mycket ditt tandläkarbesök kommer att kosta. Här nedan kan du dock hitta priserna för de vanligaste ingreppen och behandlingarna.

  • Sedvanlig undersökning av tandläkare – ca 885 kronor.
  • Röntgenundersökning med en eller flera bilder – ca 80 kronor.
  • Professionell tandrengöring med så kallad Airflow – 300-600 kronor.
  • Sjukdoms- eller smärtbehandling – 450 kronor.
  • Tandutdragning – 1210 kronor.
  • Rotfyllning – ca 4700 kronor.
  • Lagning och fyllning av tand – 700-1200 kronor.

Observera att en behandling sällan bara inkluderar ett enda moment. För att kunna rotfylla en tand kommer du t.ex. behöva genomgå en grundlig undersökning, ta röntgenbilder och kanske utföra andra åtgärder innan det är dags för själva rotfyllningen. Då kostnaderna kan bli ganska kraftiga och höga kan du ta hjälp av Försäkringskassan och välja att betala besöket med faktura.