Gå till tandläkaren

Första tandläkarbesöket

Är det dags för ditt barn att gå till tandläkaren för första gången? Att besöka tandläkaren när man är liten kan kännas både roligt och skrämmande på samma gång. I Sverige är det vanligast att barn kallas till det första besöket när de är ca tre år gamla, eftersom det är då som majoriteten av alla barn har fått alla mjölktänder.

För förälder har du ett ansvar att se till att ditt barn går på regelbundna tandläkarbesök och håller en god tand- och munhälsa. Då många barn kan uppleva en oro inför besöket är det bra att sitta ner och förklara hur det går till och vad som kommer att hända.

Första tandläkarbesöket – så går det till

1. Det första som händer när man går till tandläkaren för första gången är att man pratar om hur barnet mår, om det finns några mediciner, allergier eller specialkost som kan påverka barnets munhälsa.

2. Nu får barnet sitta ner i tandläkarens stol. Känns det läskigt kan man med fördel sitta i mamma eller pappas knä för att känna sig lite tryggare.

3. Tandläkaren räknar alla tänderna och säkerställer att både bett och tandkött är friska och bra. Här kontrollerar man även så att tänderna växer fram korrekt och inte är sneda. Finns ett användande av napp eller sug-på-tummen brukar tandläkaren informera om hur detta kan påverka bettet, såväl som att ge allmänna råd.

Uppmuntra till god tandhälsa

Efter ett tandläkarbesök brukar barn oftast känna sig väldigt stolta och modiga – och det med all rätt. Se också till att du som förälder berömmer barnet och att ni pratar om hur besöket var. Då kan ni tillsammans lägga upp en rolig plan för hur tandborstningen ska gå till och se ut framöver.