Gå till tandläkaren

Tändernas betydelse för ditt utseende

Munnen och tänderna spelar en viktig roll i människans utseende men är även en viktig del av kroppen. För många spelar tänderna en avgörande roll för självkänslan och självförtroendet. Att kunna visa upp ett leende med en fin tandrad är viktigt för många. Om du har fått missfärgningar på dina tänder och det begränsar dig kan du välja att göra en tandblekning som gör dem vitare. En tandblekning kan genomföras på olika sätt. Att beställa hem ett tandblekningskit är ett alternativ som är väldigt smidigt.

Mat och dryck kan ge missfärgningar

När du gör en tandblekning hemma applicerar du tandblekningsmedel på dina tänder genom att antingen pensla dina tänder eller att medlet sprutas i en bettskena som du senare sätter in i munnen för att få en bra spridning på tänderna. Det är enkelt och skonsamt att genomföra en tandblekning hemma. Det är ett beprövat sätt att reducera missfärgningar och göra dina tänder vitare. Missfärgningar på tänderna uppkommer oftast genom det du äter. Olika livsmedel påverkar tänderna och kan göra att det uppstår diverse missfärgningar. Exempelvis sätter kaffe, te och rött vin inte sällan sina spår på tänderna och emaljen. Om du har mycket missfärgningar kan du behöva upprepa behandlingen för att få det önskade resultatet.

Leendet påverkar andra människor

Tänderna har betydelse för utseendet, det är svårt att komma ifrån. Munnen är en viktig del i hur du bemöter en annan människa. Att ha dålig tandhälsa kan ge skam- och skuldkänslor, vilket påverkar den psykiska hälsan. Om du mår dåligt över dina tänder kan de även påverka möten som du har med andra människor. Exempelvis kan intrycket av dig bli sämre på en arbetsintervju om du försöker dölja dina tänder.

Tänderna är viktiga i kommunikation till andra

Ett leende kan uttrycka olika känslolägen och är en del av kommunikationen till andra människor. I ansiktsmimiken spelar tänderna en viktig roll. Eftersom leendet har en betydande roll påverkar dålig tandhälsa människors självförtroende, vilket på sikt kan ge konsekvenser. Förutom att det har betydelse för kommunikationen har vita och raka tänder blivit en slags statussymbol i samhället, vilket inte gör saken enklare för personer med dålig tandhälsa. En bortfall av en tand som kommer plötsligt kan ha en enorm inverkan på en persons psykiska hälsa.

Dålig munhälsa kan kopplas till olika sjukdomar

Att ha en god tandhälsa är inte bara viktigt för det psykiska välmåendet utan även för att hålla olika sjukdomar på avstånd. Det finns en koppling mellan dåliga munhälsa och olika folksjukdomar. Olika inflammationer och infektioner som uppkommer i munnen kan ge andra sjukdomar som exempelvis diabetes men även hjärt- och kärlsjukdomar. För att må psykiskt och fysiskt bra är det viktigt att regelbundet kontrollera tänderna men även borsta dem två gånger om dagen.